Герої ХХІ: Грузія прощається із Архімандритом Іллею Картозією, який рятуючи людей загинув в Адріатичному морі (фото)

panasvidi20

19 січня в Тбілісі у Катедральному Соборі Святої Трійці тисячі людей прощалися із настоятелем монастиря імені Давида Агмашенебелі м. Мцхета Архімандритом Іллею Картозією.

Єпископ Цхумо-Абхазької єпархії, Святійший і Блаженніший Каталікос-Патріарх всієї Грузії Ілля ІІ особисто відправив панахиду і під час проповіді зазначив, що Архімандрит Ілля Картозія є героєм сучасної історії Грузії, адже віддав життя, щоб врятувати інших людей.

З собору Святої Трійці тіло перевезли до собору Светіцховелі в місті Мцхета. В храмі перебували Митрополит Зугдіді і Цаіші Герасіме Шарашенідзе, представники духовенства, члени сім’ї покійного та парафіяни. Митрополит Герасіме відправив панахиду за душу героїчно загиблого Отця Іллю. Провести в останню путь Архімандрита Іллю Картозію прийшли сотні людей як похилого віку, так і представники молодого покоління, серед них митці, представники громадськості.

Загинув Отець Ілля в Адріатичному морі на паромі “Норман Атланті”, де 28 грудня сталася пожежа. На кораблі знаходилося близько 500 людей, серед них були 8 громадян Грузії. Окрім отця Іллі всі з них залишилися живими і неушкодженими.

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі посмертно нагородив Архімандрита Іллю Картозію орденом за громадянську самовідданість і героїзм, за виявлення особливої відваги.

Отець Ілля був народжений в найгарнішому куточку Грузії – в Абхазії, в м. Сухумі. Вдумливістю він відрізнявся від всіх ще з дитинства. Ще у юному віці він назавжди пов’язав своє життя з церквою. У 18 років вже був монахом.

Смерть у деяких випадках стає моментом нового народження людини, зокрема тоді, коли суспільство відкриває для себе особистість, якого всі знали, але не бачили проявів безмежних душевних можливостей  людини. Після смерті Архімандрита Іллі стало загально відомо, що у 2008 році, під час російської інтервенції в Грузію, отець Ілля вивозив поранених із палаючих міст. Коли військові літаки бомбили місто Горі, він перебував у цьому місті разом з іншими священиками, був в монастирі, допомагав пораненим і вивозив протягом їх. В самому епіцентрі війни перебував протягом 10 днів.

Поховають Архімандрита Іллю Картозію на дворі монастиря імені Давида Агмашенебелі.

P.S. Сьогодні в Грузії Отця Іллю Картозію, який був наймолодшим Архімандритом Грузії, люди порівнюють із відомими постатями Грузії, які залишилися в історії завдяки своїй відважності і патріотизму. У 27 років він показав неймовірну і нехарактерну для свого віку силу духу і волі, маючи лише одну мету – врятувати всіх людей, які були навколо нього. Він не покидав палаючий корабель, спілкувався з людьми і заспокоював їх. В останні хвилини перебування на паромі Архімандрит Ілля Картозія уступив своє місце жінці, яка була разом з дитиною. Це стало вирішальним кроком, що перевело його життя у вічність.

Нестан Гугушвілі, фото автора, спеціально для UAGE-NEWS 

panasvidi10

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panasvidi4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.