Перформанс “Абрикоси Донбасу. Спільне” – мистецьке осмислення російсько-української війни (відео)

Якимчук_зменшена

Поетеса Любов Якимчук разом із композиторкою Олесею Здоровецькою на міжнародному мистецькому фестивалі “Ї”, що відбувся в Тернополі, представили поетично-музичний перформанс “Абрикоси Донбасу. Спільне”. Це мистецьке осмислення війни на Сході України.

У Тернополі відбувся прем’єрний показ перформансу “Абрикоси Донбасу. Спільне”. Для цього проекту були вибрані тексти, написані упродовж майже двох років – від червня 2014 року до лютого 2016 року.

“На всіх мистецьких зустрічах я проговорюю, що Донбас – це Україна. Багато людей покинуло свої домівки. Це складно сприймається старшим поколінням. Наприклад, мій батько ще перебуває в якомусь шоці. Він іноді схоплює сумки, щоб повертатися туди. Тому мені важливо підтримати людей, які переїхали з Донбасу. Я заперечую вислови, що всі люди з Донбасу якісь не такі. Це – неправда. Цю позицію я відтворюю в своїх текстах. Я також порушую тему сепаратизму. Я вважаю, що люди, які кажуть, що Донбас і Крим треба віддати, і тоді Україна буде сильнішою – керуються стереотипами. Це не європейський підхід”, – наголошує поетеса Любов Якимчук.

У двох мисткинь багато спільного: Любов Якимчук народилася у Первомайську Луганської області, Олеся Здоровецька – у Первомайську Миколаївської області. Вони одного віку,  Батьківщина для них – джерело їхнього творчого натхнення.  Любов Якимчук через свої вірші намагається допомогти суспільству переосмислити війну, Олеся Здоровецька проживає в Ірландії і через мистецтво та акції доносить іноземцям правду про те, що відбувається в Україні.

“Коли я далеко, то відчуваю все набагато сильніше, ніж коли я би була тут. Усвідомлення того, що треба щось робити і треба щось допомагати, є набагато сильнішим. Коли я повертаюся до Києва, складається таке враження, що люди мають таку втому від того, що війна і не хочуть про це говорити. Ніби цього не існує. А серед діаспори Ірландії, коли ми зустрічаємося, це завжди тема номер один. Українська діаспора в Ірландії – невелика, але активна. Ми робили виставку, присвячену Майдану.  Бо в новинах це все недостатньо висвітлювалося”, – говорить  Олеся Здоровецька.

Любов Якимчук також зазначає, що Донбас потребує інформаційної присутності України на своїй території.

Журналіст – Тамта ҐУҐУШВІЛІ

Відео – Ігор Бенцал  

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.