МЗС засуджує відмову Росії передати Україні Кольченка та Сенцова

sencov

Міністерство закордонних справ України засуджує рішення російської сторони щодо неможливості передачі Україні відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб незаконно засуджених громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Про це зазначено у заяві, оприлюдненій МЗС.

“Незважаючи на наявність в особових справах Олега Сенцова та Олександра Кольченка паспортів громадян України, а також офіційні заяви під час судових засідань, що вони ніколи не зверталися і не збираються звертатися до російських органів з метою оформлення російського громадянства і російських документів, оскільки є громадянами України, російська сторона не визнає українського громадянства наших співвітчизників”, – сказано у повідомленні.

МЗС України категорично відхиляє аргументацію Росії щодо автоматичного набуття громадянства РФ Сенцовим і Кольченко в порядку, визначеному так званим “Договором про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів від 21 березня 2014 року”, оскільки цей документ суперечить імперативним нормам загального міжнародного права є нікчемним.

На думку дипломатів, дії російської сторони щодо поширення громадянства РФ на українців, які проживають на тимчасово окупованій території Криму, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права.

МЗС України вкотре наголосило, що кримчани, які добровільно не подавали клопотання про набуття іноземного громадянства, є виключно громадянами України і не можуть визнаватися ні громадянами Російської Федерації, ні особами з множинним громадянством.

“Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового визнання Олега Сенцова та Олександра Кольченка російськими громадянами, а також забезпечити їхнє безумовне звільнення та повернення в Україну”, – йдеться у заяві.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.