В Україні стартував фестиваль “Місяць авторських читань”. Грузія – країна-гість цього мистецького заходу

1810758

У продовж 450 годин у Львові триватиме фестиваль “Місяць авторських читань”. Цьогоріч беруть участь понад тридцять письменників із Грузії. Відбудуться 62 літературні зустрічі. У Місяці читань цьогоріч беруть участь загалом п’ять міст Єdропи – Брно, Вроцлав, Острав, Кошіце та Львів.

Авторські читання відбуватимуться щодня о 19:00 у мистецькому об’єднанні «Дзиґа». Виступатимуть українські, польські, чеські та словацькі автори, а о 20.30 – можна буде зустрітись з гостями фестивалю, грузинськими письменниками.

5 липня відбулися читання за участю почесного гостя із Грузії Дато Турашвілі. Він представив свою книгу “Джинсове покоління”. На сьогодні в Україні тираж книги в українському перекладі повністю розпроданий. Навіть на цей вечір Дато привіз “Джинсове покоління” тільки в російському та англійському перекладі.

Дато Турашвілі народився у 1966 році в Тбілісі. В місцевому університеті та університетах Лондона та Мадрида вивчав літературу, кіно та історію мистецтв, у драматургії його наставником був відомий грузинський сценарист Ерлом Ахвледіані. Окрім сценаріїв, Турашвілі пише романи, оповідання та театральні п’єси, працює також художнім перекладачем із російської, англійської та іспанської мов. Перший роман «Втеча з СРСР (Джинсове покоління)», забавна історія групи молодих людей, які стали жертвами закритого радянського режиму. Роман, заснований на реальних подіях, відразу став грузинським бестселером. Окрім письма, автор бере участь у гірських походах на Кавказ, до Гімалаїв і Анд, частина його творчості присвячена подорожам і пригодницьким історіям. Його твори були перекладені понад десятьма мовами, двічі він отримував літературну нагороду «Саба».
Місяць авторських читань (МАЧ) – найбільший центральноєвропейський літературний фестиваль, який був заснований у 2000 році у Брно, з часом поширився і в інших містах. У 2015 році почесним гостем була Україна.

Детальніше із програмою можна ознайомитись за посиланням.
Зазначимо, що uage-news відстежуватиме авторські читання фестивалю. Ми записуватимемо відеоінтерв’ю із письменниками-грузинами. Усі вони будуть оприлюднені на нашому сайті.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.