“У мене таке відчуття, що я приїхала у майбутнє” – поетеса Ека Кеванішвілі про Україну

ека

Грузинська письменниця Ека Кеванішвілі на фестивалі “Місяць авторських читань” у Львові репрезентували свою збірку віршів “План евакуації”.

Зазначимо, що особливістю цього мистецького заходу є обов’язковість авторського читання рідною мовою. Глядачі мають можливість на моніторі стежити за заздалегідь підготовленим перекладом. Ще однією родзинкою фестивалю є те, що “Місяць авторських читань” проходить у п’яти містах Центральної та Східної Європи – Брно, Вроцлав, Острав, Кошіце та Львів. Ека відзначила, що найбільше людей було у Брно, в інших містах було менше публіки, але аудиторія дуже активно ставила запитання. Також поетеса зазначила, що Україна спростувала її уявлення про про країну.

– Я дуже помилятися щодо України. Бо я уявляли собі, що це будуть поля і нецікаві ландшафти. Виявляється, мені можна поставити двійку щодо географії. У мене таке відчуття, що я приїхала у майбутнє. Бо Україна і Грузія мають спільну мету – це прагнення до волі. Я, до речі, вперше скористалася безвізовим режимом, їдучи до Європи. І у вас тепер теж є така можливість. Є відчуття солідарності, що ми йдемо разом вперед. Тому таке відчуття я мала, коли приїхала з Грузії до України.

Для довідки. Ека Кеванішвілі – журналістка, феміністка, поетка. Народилася в Тбілісі у 1979 році, у 2002 завершила кафедру журналістики Державного університету у Тбілісі. З 2000 року працює репортеркою, у 2008 році почала працювати на тбіліському Радіо Свобода. Від 2006 до 2016 року вийшли чотири збірки її віршів, з яких одна – «Дім на продаж» 2013 року – отримала літературну премію «Саба» як найкраща поетична книга. Авторка також низки літературних есеїв, які називає, «літературними профілями», її твори були перекладені англійською, литовською, німецькою та російською мовами. Її творчість характеризує насамперед різноманіття сюжетів і тем – війна, конфлікт, соціальна несправедливість, фемінізм. Найновішу збірку «План евакуації» рецензент назвав «якимось маніфестом, збіркою слоганів і викриків, які закликають до революції та боротьби»

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.