Що чекає економіку Грузії у 2015-му?

тбілісі

2015 буде для економіки Грузії, мабуть, найскладнішим з 2008 року. Країну чекає кілька серйозних викликів, відповідати на які доведеться швидко.

Причому удари підуть по декількох напрямках і в першу чергу будуть загрожувати стабільності національної валюти. Думаю, все давно зрозуміли: валютна криза ніколи не живе окремо, сам по собі. Всі розмови типу «якщо у вас всі витрати в національній валюті, то турбуватися нема про що і вашому добробуту нічого не загрожує», вже давно не переконують навіть дітей дошкільного віку. Через 2-3 місяці після початку кризи валютного приходить і криза економічна. Зрештою, принцип доміно поки ще ніхто не відміняв.

Одним із викликів для Грузії є глибока економічна криза в Росії та Україні – двох країнах, які є важливими торговими партнерами, великими джерелами грошових переказів, країнах, звідки до нас у великій кількості приїжджають туристи.

Зрозуміло, за останні роки залежність Грузії від стану справ у Росії драматично зменшилася, однак вона все ще в якійсь мірі присутній. До того ж не варто забувати, що криза лютує і в Росії, і в Україні. Якби економічні складнощі були тільки в Росії чи тільки в Україні, то це було б терпимо, але криза відразу і там, і там – це неприємний сюрприз, – Ехо Кавказу.

Падіння купівельної спроможності в сусідніх країнах вже в листопаді призвело до зниження експорту з Грузії. Винороби плачуть гіркими сльозами – їх продажі падають, ціни доводиться підвищувати, російські та українські партнери не поспішають укладати нові контракти: в період, коли не до жиру, аби живу, народонаселення в першу чергу відмовляється від необов’язкових товарів, яким, поза всяким сумнівом, є вино.

Разом з іншими росіянами та українцями за голову хапаються і проживають там грузини – їх доходи також падають, відповідно, зменшується і обсяг грошових переказів до Грузії. Притому, що на Росію і Україну припадає близько 55% від загального обсягу переказів …

Але це все – поки тільки початок. Як кажуть, чим в далі в ліс – тим жирніше партизани.

2015 буде складним для найбільш швидкозростаючою галузі економіки Грузії – туризму, який приносить щорічно близько 1,5 мільярда доларів – це близько 7% від ВВП. Майже напевно можна сказати, що потік туристів з Росії та України до літа скоротиться – відповідно, знизяться доходи галузі.

У цьому питанні об’єктивні складнощі доповнюються дурістю уряду, який власноруч заблокувало бурхливо зростаючий туристичний потік з азіатських країн.

Пішовши на поводу у чорносотенних виборців, «Мрія» вирішила позбавити своїх людей зі слабкими нервами шанувальників від необхідності споглядати «поганих» азіатів з Ірану, Іраку, Єгипту та інших арабських країн. І це зараз, коли навіть ламаний цент на вагу золота.

Нещодавно прочитав повідомлення про те, що Росія починає роботу по залученню в Сочі туристів з Ірану … Натомість у нас  прийняли божевільні візові регуляції. Адже, на відміну від Росії, нам вже навіть не потрібно було працювати з Іраном – механізм був уже налагоджений і працював як годинник. Багаті буратіно з Персії регулярно прибували до Грузії витрачати свої грошики: тільки в 2013 році їх число досягло 100 тисяч чоловік. А ще Грузія закрила собі шанс працювати на такому перспективному ринку, як Китай, який також потрапив під візові обмеження.

Якщо когось цікавить, що означає «Дурна голова ногам спокою не дає», – то це – воно саме. Наочний приклад того, як добре працюючий механізм можна зламати за пару тижнів.

Під питанням і ще одне джерело надходження валюти – інвестиції. У 2014 році ми абияк вилізли за рахунок активізації інвесторів з Китаю та Азербайджану, але тут все не так просто, як здається, – мова йде про старих проектах будівництва Олімпійського селища і ЖД магістралі Баку-Карс, обидва проекти завершаться до кінця 2015 року , А нових інвесторів дуже мало. Проекти будівництва гігантських ГЕС гальмуються місцевим населенням – уряд намагається умовити жителів убогих сіл гірських регіонів Грузії дати згоду на будівництво, жителі тим часом розмірковують про православ’я і кістках предків, а інвестори – б’ють байдики від нічого робити …

В остаточному підсумку всі ці фактори, кожен з яких сам по собі досить тривіальний і рядовий, злившись воєдино, вже вдарили по курсу ларі в грудні. Зараз національна валюта більш-менш стабілізувалася, але, як прийнято говорити в економістів, «фундаментальні фактори все ще містять небезпеку для стабільності курсу ларі».

Проблема в тому, що населення Грузії за останні 7-8 років звикло до певної передбачуваності загальної ситуації в країні. Ми занадто обпеклися на неприємних новинах в минулі роки, і тому зараз в Грузії живуть за принципом «самі хороші новини – це відсутність новин».

Уряду «Мрії» доведеться напружити всі свої рідкісні звивини для того, щоб утримати ситуацію під контролем. Інакше розмовами про «жахливі дев’ять літ» не вдасться відбутися …

Тенгіз АБЛОТІЯ

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.