Німеччина та інші європейські держави створили свого роду “санітарний кордон” – Штефан Фюле

фюле2

Колишній комісар з питань розширення ЄС Штефан Фюле зазначив, що підписання Угоди про асоціацію між ЄС і Україною рік тому було зірвано не лише під тиском президента Росії Володимира Путіна, але і через нерішучу позицію європейських країн, зокрема Німеччини, які відмовилися відкрити для України перспективу вступу в Євросоюз.

Тому частина відповідальності за кризу в Україні лежить на Німеччини, зазначивши, що Україні ще в 2013 році слід було відкрити перспективу вступу в ЄС, – каже Штефан Фюле. Таку заяву він зробив в інтерв’ю онлайн-виданню журналу Der Spiegel, передає УНІАН.

“Не можна говорити Україні, Молдові і Грузії, що, з одного боку, вступ у російський Митний союз несумісний із Угодою про асоціацію з ЄС, а з іншого – позбавляти їх можливості вступити в Євросоюз”, – заявив Штефан Фюле.

Він нагадав, що восени 2013 року Німеччина та інші європейські держави відмовилися відкрити перспективу вступу в ЄС для України та інших східноєвропейських країн-партнерів і в результаті створили свого роду “санітарний кордон” – буферну зону, на зразок тієї, що після Першої світової війни була створена у Східній Європі між Німеччиною і Радянським Союзом за наполяганням Франції.

“Фактично ми сказали українцям: ми шкодуємо з приводу вашого географічного положення, однак ви не можете йти ні на Схід, ні на Захід”, – констатував Штефан Фюле.Він назвав таку позицію “нечуваною”, додавши, що вона викликає у нього почуття “глибокого суму”.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.