У Тернополі відбувся міжнародний профорієнтаційний фестиваль «Місто професій»

P1750024222

Міжнародний профорієнтаційний проект “Місто професій” вже п’ятий рік поспіль втілюється в Україні. Участь у ньому беруть діти віком від 3 до 18 років. У Тернополі фестиваль відбувся вдруге. Як наголошують організатори, метою проекту є дати можливість кожній дитині ознайомитися із професіями, спробувати себе у ролі працівників різних галузей, щоб в майбутньому обрати улюблену справу, а відтак максимально реалізувати свій творчий потенціал.

У Тернополі імпровізоване містечко професій розгорнули у парку імені Тараса Шевченка. Кожна дитина спочатку отримувала паспорт, а потім мала можливість «працевлаштуватись». Майстер-класи з різних галузей проводили досвідчені фахівці – лікарі, військовослужбовці, поліцейські, банкіри, рятувальники, кінологи тощо.

Тернопільські артилеристи представили на фестивалі професію військових. Вони розповідали учасникам заходу про особливості військової служби. Охочі потримати в руках зброю, одягти амуніцію вишикувались у черзі.

«Я служив на сході 9 місяців, приїхав до Тернополя після ротації. На фестивалі представляємо, показуємо різні види зброї, кулемети, автомат, тубуси з під гранатометів, а також амуніцію і екіпіровку – бронежилет, різні види маскувального одягу. Діти більше цікавляться кулеметами, фотографуються», – каже військовослужбовець 44-ї окремої артилерійської бригади Віктор Скляренко.

Фахівці вітамінного заводу облаштували міні-лабораторію. «Тут діти ознайомлюються із вітамінами, які потрібні для росту, розвитку, також із препаратами від болю в горлі. Паралельно тут є аптека, де можна викласти препарати, навчитися за яким принципом їх треба сортувати. Найбільше дітям сподобалось складати назви вітамінів у формі пазлика, – розповідає Лариса Мойсієвич.

Організатори фестивалю вирішили інтегрувати в проект «Місто професій» можливість працевлаштування військових, які служили на сході. З цією метою в Тернополі відбувся пілотний проект «Міста професій» та «Фестивалю вакансій для ветеранів АТО». Представники ГО «Міжнародний альянс братської допомоги» рік тому заснували центр працевлаштування та перекваліфікації ветеранів. Керівник організації Вікторія Воронович наголошує, що військовослужбовець – це організована, дисциплінована людина, на яку можна покладатися. Саме цей головний меседж намагаються донести до роботодавців.

– Наше основне завдання працевлаштовувати ветеранів не тільки в плані того, щоб вони мали роботу, а й в якості лікування посттравматичного синдрому. Ми зрозуміли, що це найкраща реабілітація для них. Коли людина займається роботою, яку любить, на психологічні проблеми залишається менше часу. Рік тому ми організували центр працевлаштування. Коли хлопці приходять до нас, вони не завжди впевнені, чим хочуть займатися. Ми пропонуємо варіанти працевлаштування, вони пробують. Щоб вдосконалити нашу роботу, виникла ідея провести фестиваль вакансій, – розповідає  керівник громадської організації «Міжнародний альянс братської допомоги» Вікторія Воронович. – «Фестиваль вакансій для ветеранів АТО» вже відбувався у Києві. Ярмарка була дуже масштабною. Багато хто завдяки цьому заходу знайшов роботу. Окрім цього, ми почали отримувати запити з інших регіонів. Вирішили зробити у Тернополі фестиваль.  Ми розуміємо, що це Західна Україна. Тут багато людей виїжджають за кордон. Хотілося б дати хлопцям можливість працевлаштуватись вдома, жити зі своїми сім’ями, родинами.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, фото автора

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.