Українсько-грузинський форум планують провести  у Західній Україні

6 (2)

Заступник міністра сільського господарства Автономної республіки Аджарія Ростом Шервашидже під час робочого візиту на Тернопільщину зазначив, що Аджарія дуже зацікавлена у співпраці з українським бізнесом.

Перспективи економічної та інвестиційної співпраці обговорили під час робої зустрічі, яка відбулася 5 січня, виконувач обов’язків голови ОДА Іван Крисак, голова Тернопільської облради Василь Хомінець та заступник міністра сільського господарства Автономної республіки Аджарія Ростом Шервашидзе.

Як зазначив Іван Крисак, Автономна республіка Аджарія – сприятливий для інвесторів регіон.

«Тернопільщина та Аджарія є регіонами-партнерами. Угода про співробітництво між нашими краями передбачає налагодження тісної співпраці в економічній, культурній  та гуманітарній сферах, – зауважив Іван Крисак. – Тернопільщина має що запропонувати грузинським партнерам, зокрема готові експортувати до Аджарії підприємства у Зборівському, Козівському, Бережанському, Тернопільському, Збаразькому та Теребовлянський районах». – йдеться на сайті Тернопільської облдержадміністрації.

Ростом Шервашидже під час робочого візиту на Тернопільщині побував у Шумському, Підволочиському та Тернопільському районах, ознайомився з роботою підприємств «Лілія», приватної фабрики з вирощування грибів (Шумського р-ну), птахофабрику «Тернопільську», сільсько-господарське підприємство «Агрорось» (Підволочиського р-н).

Він зазначив, що Аджарія дуже зацікавлена у співпраці з українським бізнесом.

«Для того, щоб зробити це партнерство максимально комфортним, уряд республіки робить все можливе, – наголосив заступник міністра заступник міністра сільського господарства Автономної республіки Аджарія. – Великий потенціал для співпраці є у туристичній сфері, промисловому і готельному будівництві, сільському господарстві».

Зустрітися та налагодити партнерські відносини представники бізнесу Аджарії та України зможуть під час українсько-грузинського форуму. На цьому наголосив начальник управління інвестиційної, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва Тернопільської ОДА Руслан Кулик.

«Можливість проведення українсько-грузинського форуму на Тернопільщині ми обговорювали з послом Грузії в Україні Міхеїлом Уклебою під час  форуму «Батумі – Київ Бізнес Форум», який організувала Торгово-промислова палата України спільно з Урядом Автономної Республіки Аджарія. Є чимало зацікавлених грузинських кампаній які готові відкривати бізнес на Тернопільщині, тож форум за їх участю окреслив б шляхи співпраці», – зазначив Руслан Кулик.

Також обговорили можливість відпочину в Аджарії дітей, чиї батьки несуть службу в зоні АТО, дітей вимушених переселенців та можливість проходження реабілітації, оздоровлення постраждалих під час АТО військовослужбовців.

Довідково:

ІНФОРМАЦІЯ про зовнішньоекономічне співробітництво Тернопільської області із Грузією
Обсяги експорту товарів підприємств та організацій області до Грузії за січень-вересень 2014 року склали 114,9 тис. дол. США (0,05% експорту області). Операції по імпорту відсутні. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року, обсяги експорту зменшилися на 57,2%.
З області в Грузію експортувалися наступні товари: папір та картон (56,2% експорту до Грузії), котли, машини, апарати і механічні пристрої (12,7%), кава, чай, прянощі (12,4%), фармацевтична продукція (7,8%), овочі, коренеплоди (5,1%), друкована продукція (3,3%), цукор і кондвироби з цукру (1,0%) та ін.
Експорт послуг за січень-вересень 2014 року в Грузію склав 2,1 тис. дол. США, що становить 82,2% до січня –вересня 2013 року.
Імпорт послуг за звітний період з Грузії зріс у 8 разів і склав 9,5 тис. дол. США.

Інвестиційне співробітництво

Станом на 1 жовтня 2014 року загальна сума прямих грузинських інвестицій, що надійшли в економіку області, склала 1,3 тис. дол. США.
В області працюють два підприємства з грузинським капіталом, а саме: ТОВ «ТЕКІС» (м. Тернопіль, виробництво цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини); ТОВ «ЕКОПРОД-ІНВЕСТ» (Бережанський р-н, с. Саранчуки, розведення великої рогатої худоби молочних порід).

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.