«Україна входить до 10 найкрупніших торгових партнерів Грузії» – Міхеїл Уклеба

P16802400000

У форумі “Тернопільщина INVEST-2017” взяли участь 27 іноземних делегацій – це тридцять дипломатів, зокрема вісім Надзвичайних та Повноважних Послів, Генеральні та почесні консули іноземних держав в Україні – загалом майже 500 осіб, враховуючи підприємців із України та закордону.

Інвестиційний форум тривав три дні. Перших два – відбувалися офіційні зустрічі, “круглі столи”, репрезентації потенціалу Тернопільщини. В останній день, в п’ятницю, потенційні інвестори мали можливість об’їздити представлені на форумі об’єкти і ознайомитися із ситуацією на місці. Зокрема представники польської делегації зацікавилися Тернопільським аеропортом. «Нашим основним завданням не є запуск аеропорту, це буде як додатковий напрям нашої діяльності. Ми побачили таку можливість, щоб залучивши нашого інвестора, можемо створити додаткові робочі місця не тільки в аеропорті, а й в обслуговуванні інфраструктури навколо аеропорту. Аеропорт – це не ключова мета, це можливість залучення додаткових інвестицій», – зауважив представник компанії “CAVOTEC ”Пьотр Якубік.

 

За останній рік істотно зріс обсяг товарообігу між Грузією та Тернопільською областю, зокрема йдеться про експорт. “Торік торговельний оборот між Україною і Грузією становив 492 мільйона доларів”, – каже Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба, який вже  вдруге взяв участь в інвестиційному форумі на Тернопільщині. – “Україна для нас надзвичайно важливий торгово-економічний партнер. До речі, експорт Грузії до України зріс. За цими показниками, Україна займає в нас 9 місце і входить до 10 найкрупніших торгових партнерів Грузії. Щодо експорту вина – Україна на другому місці. Минулого року з Грузії відбувся експорт практично 6 мільйонів пляшок вина. Також щодо експорту цитрусових Україна на другому місці для Грузії. Окрім цього, дуже активно розвивається туризм. Торік Грузію відвідали 172 тисячі українських туристів. Це на 30 тисяч більше порівняно з 2015 роком. А 28 тисяч грузинських туристів відвідали Україну у 2016 році. Це дуже важливий показник”.

 

За словами керівництва Тернопільщини, торішній інвестиційний форум посприяв пожвавленню співробітництва також із Іраном, Індією, Китаєм та іншими країнами.  “Ми сьогодні за темпами залучення інвестицій займаємо п’яте місце в Україні”,  – стверджує  голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. – “161 мільйон доларів капітальних інвестицій надійшло в реальний сектор економіки Тернопільської області в 2016 році. Це майже 4 мільярди 600 мільйонів гривень. Маємо збільшення відповідних інвестицій з боку німецьких та японських інвесторів. На Тернопільщині в минулому році були зареєстровані близько двох десятків підприємств з іноземними інвестиціями”.

Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна зауважила, що торішній інвестиційний форм на Тернопільщині  також став майданчиком для конструктивного діалогу між представниками влади країни і бізнесом. Йдеться про вплив підприємців Тернопільської області  на вирішення питання цінового регулювання продуктів харчування. “Один із заводів Тернопільщини виступив із ініціативою, що треба скасовувати цей радянський метод, який неефективний. Вони брали участь у всіх робочих групах, надавали розрахунки своїх економічних результатів і показували негативний вплив цього регулювання на свою економічну діяльність і доводили, чому це не дає результату для споживача. Власне їхні розрахунки і лягли в основу аналізу, який був проведений. Наслідок – цінове регулювання на групи харчових товарів було відмінено”, – розповідає голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

На результативність цьогорічного форуму покладають великі сподівання місцеві підприємці і влада. Зокрема, компанія Туреччини з мільярдним обіговим капіталом планує зареєструватися в одному з районів Тернопільської області. Турецький інвестор будуватиме дороги  за міжнародним стандартами на Тернопільщині і загалом в Україні. Також було підписано меморандуми про співробітництво між Тернопільщиною з Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати та Іспансько-Українською Торговою Палатою, Україньсько-Сербською Діловою Палатою, Китайською Торговою Асоціацією. І вже наступного тижня, 30 травня, посол Норвегії ознайомиться із українсько-норвезьким проектом, який розпочинає свою роботу в Бучачі. Очільникам територіальних громад демонструватимуть досвід Норвегії з використання сировини для   виробництва енергії та пропонуватимуть програму навчання енергоменеджерів.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, фото автора

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.